Filter

Reset
 
  • Body
  • Tips & Tricks

Zo houd je gezonde gewoonten eindelijk wél vol

Heb jij ook het gevoel dat je te weinig karakter hebt om gezonde gewoonten vol te houden? Voel je jezelf elke keer gefaald als je weer regels aan je laars lapt? Ben je ook het noorden kwijt en weet je niet meer wat je moet doen om gezond te zijn? In deze blogpost leg ik uit dat het écht niet aan jou ligt dat je niets kan volhouden en hoe je dan wel aan de slag kan gaan om iets vol te houden. 

Hoe komt het dat ik niets kan volhouden?

Dit kan door verschillende redenen komen.  

1. Je volgt externe regels die niet bij jou passen 

Wanneer we externe regels krijgen opgelegd, passen ze niet bij jou authentieke gezondheid. Dat wil zeggen dat ze niet persé passen bij wie jij bent en wie jij graag wil worden. Zegt jouw diëtiste bijvoorbeeld dat je liefst maximum 1 keer per week maximum chocolade eet, of dat je maximum een halve banaan mag eten, maaar vind je dat net kei lekker? Dan is de kans groot dat je dit niet kan volhouden.  

Het nieuwe eetpatroon ligt dan zo ver van wie jij bent, dat het nooit duurzaam zal zijn. Jij zal dan denken dat het aan jou ligt dat je het niet kan volhouden, terwijl het eigenlijk ligt bij de professional die meer naar jouw noden moet luisteren.  

En heb je nu zoiets van ‘maar Celien, ik moet echt wel minder chooclade eten’, dan is het nooit interessant om gewoon te zeggen: ‘ik mag maximum 1 keer per week chocolade.’  

Waarom niet? Alles wat je van jezelf niet of minder mag, zal je net extra hard willen. Dat is wat ik ook vaak zag in mijn cliëntenpraktijk. Vanaf ik vroeger zei: ‘je mag maximum 1 keer per week chips’, dan konden ze zichzelf er in het begin goed aan houden, maar vanaf ze het 2 keer hadden gedaan, voelden ze zichzelf gefaald, hadden ze schuldgevoelens en dachten ze dat alle moeite voor niets was.  

Het is dus 1 regel dat ervoor zorgt dat jij jezelf gefaald voelt, dat je die schuldgevoelens hebt en dat je het gevoel hebt dat alles voor niets was.  

Nu, om even terug te komen op het chocolade eten. Het is interessanter om even te gaan kijken naar waarom jij zo vaak nood hebt aan chocolade. Is het omdat je echte cravings hebt? Is het eerder uit gewoonte? Is het jouw vorm van me-time? Is het omdat je vindt dat je het verdiend hebt? Dat is allemaal interessant om te weten! 

Wil je hulp bij jouw snoepbuien in de avond? Dan is het misschien interessant om eens een kijkje te nemen naar mijn cursus over late night snacking. Hierin bespreek ik alles rond gewoonte-eten, vervelingseten, de verschillende soorten honger. Je krijgt ook een specifiek stappenplan voor als je vaak last hebt van random goestingskes! Resultaat zal zijn dat je veel minder zal snoepen en veel meer nood hebt aan andere dingen.  

2. Je focust op vermageren 

Wanneer we focussen op vermageren gaan we kijken welke dingen we kunnen skippen uit ons eetpatroon. Uit de 4 regels van gedragsverandering (namelijk: je moet het aantrekkelijk maken als je het wil volhouden) blijkt dat dit niet het slimste is om te doen. 

Gedrag dat negatief geformuleerd is, is niet aantrekkelijk en bijgevolg moeilijk om lang vol te houden. En, trouwens. Als je 80 jaar bent, wil je toch niet op een leven kijken waarin jij alleen maar bezig was met het vermijden van je favoriete voedingsmiddelen? Dat is ook een goede vraag om te stellen: ‘hoe wil jij later als je 80 bent herinnerd worden?’ Hoe wil je dat jouw leven eruitzag? Ik denk niet dat je met een fijn gevoel gaat terugkijken op je leven als je constant je geluk liet afhangen van een getal op de weegschaal.  

Daarnaast zie ik heel vaak dat mensen die focussen op vermageren teleurgesteld zijn als het niet snel genoeg gaat, of als ze zien dat het niet lukt. Ze zullen dan snel opgeven ‘omdat het toch geen zin heeft’. Die weegschaal is dus letterlijk voor niets goed. Je herkent het misschien ook wel dat als je dan wel goed aan het vermageren bent, je ook sneller zal zeggen: ‘oh, dat koekje bij de koffie mag ik nu wel want ik ben afgevallen.’ Voor jezelf is dat een excuus om jezelf er niet schuldig over te voelen. 

Dus: focus jezelf op gezond worden in plaats van vermageren. 

3. Je doel is niet realistisch

  • Ben je geen fruiteter en moet je van jezelf ineens 2 keer per dag fruit eten? 
  • Of wil je ineens voor de zomer nog 10 kilo afvallen? 
  • Of ben je geen waterdrinker en moet je ineens van jezelf 1,5 l per dag drinken? 

Zorg ervoor dat je doel realistisch is en dat je niet hervalt in alles -of niets. Stel doelen die passen bij jouw identiteit. We willen dus met andere woorden indentiteitsgerichte gewoonten opbouwen ipv resultaatgerichte gewoonten. Het verschil? Bij identiteitsgerichte gewoonten starten we vanuit wie wij willen zijn in de toekomst en we gaan daar ons gedrag naar aanpassen. Bij resultaatgerichte gewoontes stellen we een doel, zonder te kijken of het bij ons past, en gaan dan ons gedrag aanpassen. 

Resultaatgerichte gewoonten zijn nooit duurzaam, identiteitsgerichte gewoonten wel. 

Een voorbeeldje van identiteitsgerichte gewoonten: 

  • In de toekomst wil ik rustiger zijn en beter met stress om kunnen gaan (doel) 
  • Het gedrag dat ik hiervoor stel is dat ik 3 keer per week 15 minuten ga mediteren (gedrag) 
  • Het resultaat is dat je rustiger wordt (resultaat) 

Een voorbeeld van resultaatgerichte gewoonten: 

  • Ik wil afvallen (doel) 
  • Ik ga chocolade skippen (gedrag) 
  • Het resultaat is dat je gaaf afvallen op korte termijn, maar doordat het gedrag niet bij je past, je uiteindelijk toch gaat bijkomen. 

Probeer dus een doel voor ogen te nemen dat bij jou past én realistisch is zonder te focussen op kilo’s of centimeters.  

4. Je wil te veel in 1 keer

We zijn vaak heel perfectionistisch als het aankomt op ons gedrag. We willen liefst van al én ineens gaan bewegen én meer water drinken én meer fruit eten én minder snoepen en ga zo maar door. 

Neem 1 gedragsverandering per keer en zorg ervoor dat aan zich haalbaar is. Ga dus ook niet proberen om ineens 7 keer per week te gaan wandelen, de kans is groot dat dit niet zal lukken met als resultaat dat je jezelf weer gefaald voelt.  

 

De oplossing? De meestal oefening. Je zegt tegen jezelf ‘het meest van de tijd ga ik tijd maken om te gaan wandelen’. Zo herval je niet in zwart – wit denken en voel je jezelf niet gefaald als het niet elke dag van de week gelukt is.  

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.