Filter

Reset
 
  • PDS

FODMAP

Je hebt de diagnose prikkelbare darmen gekregen en je bent gaan googelen wat je hieraan kan doen. Momenteel bestaat er één behandeling waarvan we weten dat hij in 85% van de gevallen helpt: het FODMAP dieet. Maar, wat is dat nu juist, dat FODMAP dieet? Dat leg ik je in deze blog van A tot Z uit!

First things first: waarvoor staat FODMAP?

FODMAP is een verzamelnaam voor bepaalde koolhydraten die elke dag in onze voeding voor komen en staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Mono-sachariden And Polyolen.

Hoe komt het dat je reageert op deze voedingsmiddelen?

FODMAP’s worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen zo onverteerd in de dikke darm terecht. Dit leidt tot klachten bij mensen met een hogere gevoeligheid in de darmen. De FODMAP’s trekken vocht aan, wat de darmen doet uitzetten en aanleiding kan geven tot diarree. Bovendien fungeren deze onverteerde koolhydraten in de dikke darm als voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten. Dat levert gasproductie en symptomen als winderigheid en opgeblazen gevoel (foto ter verduidelijking: https://www.alrijne.nl/aandoeningen-behandelingen/behandelingen/dieetadvies-bij-het-fodmap-dieet/).

Hoe werkt het FODMAP dieet?

Tijdens het FODMAP dieet gaan we een tijdlang voedingsmiddelen elimineren. Maar, geen zorgen! In mijn cursus, waar ik mensen laat ontdekken wat hun eigen voedingstriggers zijn, schakelen we niet meteen over op een streng FODMAP dieet. We starten met een light FODMAP. Dat wil zeggen dat we de meest voorkomende triggers gaan vermijden. Er zijn mensen die hier al mee geholpen zijn en dus niet meer naar de eliminatiefase van het FODMAP dieet moeten. Als je daar niet mee geholpen bent, dan moet je wel naar de eliminatiefase. Vroeger werd er al snel gezegd dat het FODMAP dieet zo’n 8 weken zou duren, maar daar is men intussen van terug gekomen. Mijn ervaring is dat mensen na 1 à 2 weken al véél minder klachten hebben. Vanaf ze klachtenvrij zijn, of beduidend minder klachten ervaren, kunnen ze starten met de herintroductie.

Meer weten over PDS en de behandeling ervan? Bekijk hier mijn gratis videocursus! 

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.