Filter

Reset
 
  • PDS

Medicatie om prikkelbare of spastische darmen te behandelen

Bestaat er medicatie om voor goed van je prikkelbare of spastische darmen af te geraken?

Bepaalde medicatie kan zorgen voor een verlichting van de symptomen van prikkelbare darmen, maar je zal hier niet van genezen. Het gaat dan om medicatie die er op gericht is om het de stoelgang te verbeteren, maar ook op pijnvermindering. Mensen met prikkelbare of spastische darmen kunnen namelijk heel wat last ondervinden op dagdagelijkse basis.

Er is medicatie die je stoelgang zachter kan maken en die vooral helpt als je last hebt van constipatie. Eén vorm daarvan zijn bulkvormers. Die hebben de eigenschappen van oplosbare voedingsvezels en zorgen voor een vlotte stoelgang en goede darmwerking. Voorbeelden van bulkvormers zijn: zemelen, psylliumzaad of psylliumvezels. Belangrijk is wel om extra te drinken omdat het anders net constipatie verder in de hand kan werken.

Heb je last van diarree? Ook dan zijn er medicamenten die je kunnen helpen. De bulkvormers die ik hierboven al uitlegde, kunnen ook helpen bij diarree. Wanneer ze worden ingenomen met relatief weinig water kunnen ze de ontlasting vaster maken. Ook immodium kan helpen bij diarree.

Belangrijk om te weten is dat deze medicatie helpt, maar niet de oorzaak van PDS aanpakt. Wil je dus niet constant medicatie slikken en op zoek gaan naar je eigen voedingstriggers die zorgen voor deze klachten? Dan kan je aan de slag met het FODMAP dieet. Ik maakte een hele cursus die jou van A tot Z hierin helpt en waar je persoonlijke vragen aan mij kan stellen. Klik hier voor meer info!

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.