Filter

Reset
 
  • Mind
  • Zelfliefde

De link tussen perfectionisme en moeilijk iets volhouden

Welkom terug bij mijn podcast (Seg Celien op spotify)! Vandaag heb ik weer eens in mijn eentje de microfoon vastgepakt. Ik wil het vandaag hebben over iets waar velen van ons mee worstelen: perfectionisme. Perfectionisme in relatie tot onze gezondheid en levensstijl.

Heb je ooit gemerkt dat je bijvoorbeeld na het nemen van een traktatie op het werk of een avondje chips eten voor de tv, je jezelf meteen slecht voelt? Je voelt je meteen gefaald en je denkt ‘maandag begin ik weer wel opnieuw’ en valt terug in het oude patroon. De realiteit is dat niet alles perfect kan. Het nastreven ervan kan zelfs schadelijk zijn, vooral als het gaat om het behouden van een gezonde levensstijl op lange termijn. 🤩

Perfectie & falen

Stel je voor dat je elke dag probeert om perfect te eten, perfect te slapen, perfect te sporten… Dat is uitputtend. En uiteindelijk is het bijna onmogelijk om een dag volledig vlekkeloos te laten verlopen. En wanneer we ‘falen’, voelen we ons vaak zo slecht dat we hervallen in emotie eten of zelfs het opgeven van onze gezonde gewoonten. Het tegenstrijdige is dat ons streven naar perfectie ons eigenlijk heel snel kan laten falen.

Goed genoeg

Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van perfectionisme als het gaat om onze gezondheid en levensstijl? Het kan ons motiveren om ons best te doen, maar het kan ook leiden tot constante angst en zelfkritiek. Het is belangrijk om jezelf af te vragen hoe perfectionisme jou beïnvloedt. Maak eens een lijstje van de voor- en nadelen, en je zult misschien verrast zijn door wat je ontdekt.

Perfectionisme heeft niet alleen invloed op onze eetgewoonten, maar kan ook andere gebieden van ons leven beïnvloeden, zoals ons werk. Het is belangrijk om te leren vertrouwen op onszelf en te accepteren dat goed genoeg, ook effectief goed genoeg is. Dit geldt ook voor onze gezonde levensstijl – het hoeft niet altijd perfect te zijn. Soms is het belangrijk om te erkennen wanneer we een stap terug moeten doen en onszelf wat ruimte te geven voor fouten en imperfectie. 🥰

Samen aan werken?

In mijn programma “Gezond eten van A tot Z” deel ik alle tips en tricks die je nodig hebt om gezonde maaltijden samen te stellen en voedzame keuzes te maken. Bij het traject ‘Destination Healthy Habits’ draait het niet alleen om voeding; we richten ons ook op mindset en perfectionisme. Als je nog steeds worstelt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Samen kunnen we werken aan het opbouwen van een duurzaam eetpatroon dat bij jou past.

Laten we streven naar vooruitgang, niet naar perfectie. En laten we samen bouwen aan een gezonde levensstijl die haalbaar en duurzaam is voor de lange termijn.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Stuur me gerust een DM op Instagram (@healthyhabits.celien) of een e-mail (). Ik sta klaar om je te helpen naar een gezonder en gelukkiger leven! 😍

Beluister hier de volledige podcast:

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.