Filter

Reset
 
  • Mind
  • Opinie

Anouck Meier in de 'Seg Celien' podcast over rolverdelingen tussen mannen en vrouwen

In een wereld waarin gendergelijkheid niet meer kan negeren, spreek ik met Anouck Meier, een voormalige advocaat die haar pad heeft gevonden als copywriter, marketeer en fervent feministe. Haar toewijding aan gendergelijkheid begon in haar tienerjaren en heeft haar sindsdien nooit losgelaten. Onlangs bracht ze zelfs een boek uit over dit onderwerp, waarin ze een krachtig statement wil maken. 🤟

Waar het zaadje werd gepland 🌱

Anouck deelt dat haar passie voor feminisme en gendergelijkheid geworteld is in haar ervaringen op een meisjesschool. Daar zag ze de ongelijkheden en het gebrek aan gelijke kansen voor meisjes. Het zaadje werd geplant en groeide uit tot een vastberadenheid om iets te veranderen. Ze herinnert zich levendig dat ze als kind al droomde van een toekomst waarin ze de eerste vrouwelijke minister zou worden, geïnspireerd door haar moeder, een rolmodel in haar leven.

Een van de centrale thema’s in Anoucks werk is de tijdsdruk waarmee vrouwen worden geconfronteerd. Haar boek, met de pakkende titel “Op een dag ben je dood”, fungeert als een wake-up call voor degenen die leven op de automatische piloot. Het daagt ons uit om bewust na te denken over hoe we onze tijd besteden en welke keuzes we maken in een wereld die vaak wordt gedicteerd door traditionele genderstereotypen.

Rolverdelingen en verwachtingen

Anouck benadrukt specifiek de rolverdelingen die nog steeds diepgeworteld zijn in onze samenleving. Van vrouwen wordt vaak verwacht dat ze de primaire verzorgers zijn, terwijl mannen worden aangemoedigd om kordaat en sterk te zijn. Hoewel deze verwachtingen niet altijd expliciet worden benoemd, blijven ze een grote invloed uitoefenen op hoe we onze tijd besteden en welke keuzes we maken.

Een belangrijk onderdeel van Anoucks boodschap is het belang van bewustwording. Ze spoort mensen aan om hun ogen te openen en kritisch te kijken naar hoe ze hun tijd besteden. Zijn we gelukkig met de verwachtingen die anderen ons opleggen? Zijn we ons bewust van de rol die genderstereotypen spelen in ons dagelijks leven?

Huismoeders vs tradwifes

Een interessant punt dat Anouck aanhaalt, is het onderscheid tussen een huismoeder en een zogenaamde “tradwife”. Terwijl een huismoeder ervoor kiest om thuis te blijven en geen betaalde arbeid te verrichten, doet ze dit vanuit een positie van gelijkwaardigheid. Een tradwife daarentegen omarmt een meer traditionele rol, waarbij ze zich ondergeschikt maakt aan haar man en zelfs haar stemrecht opgeeft. Anouck benadrukt dat deze conservatieve denkwijzen niet alleen beperkend zijn, maar ook selectief omgaan met de geschiedenis.

Laten we haar boodschap omarmen en samenwerken om een samenleving te creëren waarin iedereen de vrijheid heeft om te zijn wie ze zijn, vrij van beperkende genderstereotypen en vol met mogelijkheden voor gelijkheid en empowerment. 🧡

Beluister hier de volledige podcast:

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.