Filter

Reset
 
  • Food

Kies ik beter voor spelt of volkoren pasta?

Als ik het zou hebben over de populairste pasta zou spelt zeker en vast als winnaar naar boven komen! Speltproducten, waaronder spelt pasta, worden aangeprezen als gezond, vitaminebommen, superfoods en nog veel meer…  Maar is dit ook wel echt zo?

Pasta is toch pasta? 🧐

Dat zou je denken, toch? Niet elke pasta is hetzelfde. Concreet zijn er ook niet zoveel verschillen tussen klassieke spelt of volkoren pasta. In feite is er maar één groot verschil en dat is het vezelgehalte!

In spelt pasta is het vezelgehalte gemiddeld 3,8 g vezels per 100 g. In volkoren pasta is dit makkelijk het dubbele en zit dit gemiddeld rond de 6g vezels per 100 g.

Het vezelgehalte verschilt van merk tot merk en kan zo wel een beetje schommelen in dezelfde soorten pasta, maar dat is niet zoveel.

Waar je die info juist kan vinden? Op de verpakking! Het is niet verplicht om het vezelgehalte op de verpakking van een product te vermelden maar ondertussen hebben vezels hun gezondheidsvoordelen al bewezen en zal een producent deze dus niet gemakkelijk weglaten op de verpakking.

Ja oké, meer vezels, maar is dat dan zoveel gezonder?

Vezels zijn gunstig voor je gezondheid, dat bewezen ze al in tal van wetenschappelijk onderzoek. Ze geven je een langer en sneller verzadigd gevoel, verlagen de kans op diabetes type 2, hart en vaatziekten en darmkanker en zorgen voor een goede passage van de stoelgang.

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om minimaal 25 g vezels per dag te consumeren, en ter preventie van diabetes type 2 zelfs 30g.

Er zijn 2 soorten vezels met verschillende eigenschappen.  

De ene soort wordt niet afgebroken in jouw darmwand en hierdoor kunnen ze water opnemen. Dat zorgt ervoor dat je sneller en langer verzadigd bent, ze geven je als het ware een vol gevoel doordat ze opzwellen.

De andere soort wordt wel afgebroken door de darmbacteriën. En zijn zo voeding voor jouw darmbacteriën, ofwel, jouw darmflora. Ze houden de massa in de darmen soepel wat voor een goede doorgang van de stoelgang zorgt.

Zoals je leest, kunnen vezels in sommige gevallen water opnemen. Een aandachtspuntje is dus wel dat je altijd genoeg water drinkt bij het eten van veel vezels, anders kunnen ze voor obstipatie zorgen. Maar maak je geen zorgen, je hoeft niet uitermate veel water te gaan drinken. Gewoon genoeg drinken is voldoende.

Als je dit zo allemaal leest, ben je dan overtuigd om te kiezen voor volkoren pasta in de plaats van spelt pasta? Je zal misschien denken mmmm maar zoooooveel verschil in vezels zit er toch niet in? Nee inderdaad. Maar als je aan de aanbeveling van 25 g vezels per dag wil komen (en hiermee dus ook alle genoemde gezondheidsvoordelen mee wil bereiken) kan volkoren pasta je wel een eindje verder brengen dan de spelt pasta.

Waar komen die vezels in volkoren pasta vandaan?

Heeeeu? Meel of bloem, is dat dan niet hetzelfde? Nope! Bij meel wordt de volledige graankorrel gebruikt om hier meel van te maken. Bij bloem wordt het buitenste vliesje, de zemel, van de korrel afgehaald en wordt er dan zonder het vliesje bloem gemaakt.

Je kan het misschien al raden, maar in dat vliesje zitten de meeste vezels! En dat verklaart dus waarom er in volkoren pasta meer vezels zitten.

Duuuuuuus: bloem = minder vezels, meel = meer vezels (en dus gezonder).

Maar goed nieuws!

Ondertussen zijn er ook al heel wat volkoren speltpasta’s op de markt die ook hoog zijn in voedingsvezels. Vind je speltpasta dus lekker en wil je toch voor de meest voedzame optie gaan? Dan is volkoren spelt your way to go! Ook voor mensen met prikkelbare darmen kan speltpasta een betere keuze zijn dan gewone pasta die van tarwe is gemaakt. Mensen met prikkelbare darmen ervaren vaak minder of geen last bij het eten van speltpasta.

Dussss vanaf nu alleen nog maar volkoren pasta? 😋

Kijk vooral naar wat je lekker vindt! Neem je nu nog vaak gewone witte (spelt) pasta spelt pasta en zie je het echt niet zitten om fulltime te kiezen voor volkoren pasta? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om volkoren pasta te integreren in jouw voedingspatroon.

🍝 Pak het niet te groots aan. Merk je dat je nog niet klaar bent om volledig te switchen? Begin dan met kleine stapjes. Wissel bijvoorbeeld af of gebruik de twee tezamen.

🍝 Probeer het een keertje. De volkoren producten zijn in sommige voedingsmiddelen klassen nog altijd niet de standaard. Spijtig, want de volkoren variant is altijd wel de gezondste. Maar met proberen doe je nooit iets mis. Misschien merk je wel dat je hier helemaal niet zo snel weer honger van hebt en kan het jou om die reden wel bekoren.

🍝 Niemand is perfect. Als jij echt zin hebt in een spelt, witte, meergranen pasta of welke variant dan ook, kies daar dan ook voor. Het is oké om niet perfect gezond te zijn. Niemand is perfect, dus hoef jij dat ook niet te zijn. Kies op zo’n momenten voor waar je echt zin in hebt en geniet hier dubbel zo hard van. Jouw mentale verzadiging is eens zo belangrijk als jouw gezondheid!

Waarom zijn die koolhydraten nu net zo belangrijk? Dat hoor je in deze podcastaflevering:

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.