Filter

Reset
 
  • Body
  • Zelfliefde

Yay or nay: complimentjes over gewichtsverlies

Éénmaal we erin slagen om wat kilootjes te verliezen, zijn we steeds gevleid bij het krijgen van complimentjes. Is dat wel iets om trots op te zijn? Stoppen we best niet met het belonen van gewichtsverlies?

Waarom denk je best twee keer na voor je het gewichtsverlies van je beste vriendin, tante of zelfs vage kennis viert? Is het ultieme doel wel vermageren en is het wel iets dat geprezen moet worden?

Streven we niet liever zelfliefde na, je goed voelen in je vel of dingen zoals een wereldreis maken? Wordt je niet liever op een voetstukje gezet omdat je lief/betrokken/hulpvaardig bent in plaats van voor het cijfertje op de weegschaal? We leven in een maatschappij waar vermageren en dun zijn de norm is. Het is een principe waar al heel wat belletjes rond zouden moeten rinkelen. Vermageren en dun zijn hoort niet de norm te zijn! Iedereen is geboren in zijn/haar/hun lichaam dat perfect is zoals het hoort zolang je gezonde en bewuste keuzes maakt wat voeding en beweging betreft.

“Dik is eigenlijk een construct van de maatschappij, het is niet omdat je er wat breder of molliger uitziet, je daarom ongezond bent.”

Tessa, lid van Destination Healty Habits

We kunnen er niet allemaal hetzelfde uitzien. Hoe saai zou de wereld dan zijn? Sommige mensen hun lichaamsbouw maken het gewoon onmogelijk om aan de ‘schoonheidsidealen’ te voldoen. Ja, tussen aanhalingstekens, want het is dringend tijd dat we geen idealen definiëren voor schoonheid. Iedereen is mooi op zijn/haar eigen manier.🥰 Wel, ik denk dat de conclusie rap gemaakt is: het dringend tijd dat we de norm voorgoed van zijn troon stoten. Helaas is deze maatstaf er al die jaren al sterk ingedramd en dus diep geworteld.  Dusss, als we logisch nadenken: dan moeten we gewoon stoppen met mensen die vermageren te complimenteren. 😉

Hoe gaat het met jou?

Vraag eens oprecht hoe het met iemand gaat. Je weet nooit wat er zich achter gewichtsverlies schuilhoudt… Misschien een aantal stressvolle maanden op het werk, een sterfgeval in de familie of een verbroken relatie. Is het dan nog een goed idee om iemand te feliciteren met een lager cijfertje op de weegschaal?

Iemand met een eetstoornis prijzen omdat hij/zij is afgevallen en er ‘beter’ uitziet, zal de eetstoornis alleen maar meer in de hand werken. Het stemmetje van de eetstoornis, zal zo de winnaar van de match worden. Je weet nooit wat er achter iemand schuilgaat en al zeker niet achter het proces van vermageren.

Je werkt onzekerheden in de hand

Het kan altijd dat iemand een aantal weken op dieet is en net op zoek is naar dat soort complimentjes. Helemaal oké! Maar waar we vaak heel snel zijn met complimentjes over iemands gewicht, blijven de andere vaak uit. Zeg eens wat vaker wat je vriend(inn)en voor je waard zijn, los van hoe ze eruit zien of hoeveel ze wegen. Iemand die na het vermageren overladen wordt met complimentjes kan zich de bedenking maken dat hij/zij/hen voordien geen complimentjes verdiende.

 

Heb jij toch nog wat moeite met de maatschappelijke norm? Heb je moeite om je eigen lichaam te accepteren? Zeg nee, tegen de maatschappij en leer je zelf graag te zien. Verander jezelf niet om aan een nutteloos ‘ideaalbeeld’ te voldoen. Het self love werkboek geeft je concrete tips en oefeningen om te werken aan je zelfbeeld. 😍Ontdek het hier!

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.