Filter

Reset
 
  • Food
  • Opinie

HUH? Calorieën op je menukaart?!

Stel je gaat gezellig een avondje op restaurant, datenight met een bende vriendinnen of een etentje met je partner, maar op de kaart die je voor je krijgt staat er achter elke maaltijd hoeveel calorieën die bevat. Interessante info of voldoende om je avond te verpesten?

Als je binnenkort gaat eten in Groot-Brittanië zou het je wel eens kunnen overkomen. De Britse overheid besliste onlangs dat restaurants met (meer dan) 250 persooneelsleden de calorieën van elke maaltijd moeten vermelden. De wet werd ingevoerd om de bevolking te helpen bij het maken van gezondere keuzes en het bestrijden van obesitas.

Is dat wel een goed idee?

In België blijft het aantal eetstoornissen alleen maar stijgen, de wachtlijsten voor gespecialiseerde hulp zijn enorm lang en ook in Groot-Britannië is dat niet anders. Het aantal calorieën vermelden op de menukaart werkt alleen maar triggerend voor mensen met een verstoorde relatie met eten of een verstoord lichaamsbeeld. Daarnaast bemoeilijkt het ook enorm het herstel van een eetstoornis of dieetverleden. Bye bye op je gemak gaan uit eten. Veel mensen zullen niet meer kiezen waar ze zin in hebben, waardoor ze een lagere mentale voldoening hebben na hun maaltijd.

De hyperfocus op calorieën

Laag in calorieën staat niet automatisch gelijk aan gezond. Eén maaltijd maakt je niet gezond. Het is je hele levenstijl en voedingspatroon die telt. Eten is ook meer dan getalletjes, het is een vorm van verbinding tussen mensen en een manier om je lichaam in leven te houden. Maar het meest belangrijkste van al: op restaurant ga je om te genieten, am I right?? Wat is de fun in calorieën?? 😅

Is het een idee voor België?

Het is zeker niet de eerste keer dat overheden over dit soort maatregelen nadenken. Ook in Nederland werd er hierover al gesproken. Ik blijf erbij dat dit geen goed idee is en we hier meer kwaad dan goed mee doen.

 

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.