Filter

Reset
 
  • PDS

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden bij prikkelbare darmen?

De klachten die ontstaan bij prikkelbare of spastische darmen zijn het gevolg van bepaalde voedingsmiddelen die jij minder goed kan verdragen. In die voedingsmiddelen zitten dan FODMAP’s. Wil jij meer weten over FODMAP’s? Je ontdekt er alles over in deze blog.

FODMAP’s worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen zo onverteerd in de dikke darm terecht. Dit leidt tot klachten bij mensen met een hogere gevoeligheid in de darmen. De FODMAP’s trekken vocht aan, wat de darmen doet uitzetten en aanleiding kan geven tot diarree. Bovendien fungeren deze onverteerde koolhydraten in de dikke darm als voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten. Dat levert gasproductie en symptomen als winderigheid en opgeblazen gevoel (foto ter verduidelijking: https://www.alrijne.nl/aandoeningen-behandelingen/behandelingen/dieetadvies-bij-het-fodmap-dieet/)

Maar, welke voedingsmiddelen moet je dan vermijden als je prikkelbare darmen hebt?

Er zijn voedingsmiddelen waarvan we weten dat ze bij veel mensen (ook zonder prikkelbare darmen) triggeren. Voorbeelden hiervan zijn: ui, look, prei, appel, tarwe,…

Maar, het moeilijke is dat iedereen andere voedingstriggers heeft. Wil je dus echt te weten komen wat jou eigen triggers zijn? Dat kan je achterhalen met het FODMAP dieet. Veel mensen starten hier niet mee omdat het zo streng is. Daarom heb ik een cursus gemaakt die laagdrempelig is en die focust op wat jij allemaal nog wel kan eten. Zo krijg je een productenlijst van meer dan 40 pagina’s met allemaal FODMAP-proof producten. Zo geraak je niet overwhelmed en zal je vrij snel merken dat je klachten afnemen. Klik hier voor alle info over de cursus!

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.