Filter

Reset
 
  • Food

Wat zijn koolhydraten?

Moet je koolhydraten vermijden, zijn ze slecht voor je gezondheid of hoeveel mag je ervan eten? Er bestaan 101 regeltjes over koolhydraten… Maar wat zijn ze juist en zijn ze effectief zo slecht als sommigen beweren?

Wie zegt ‘koolhydraten’ denkt vaak onmiddellijk aan pasta, rijst of granen. Maar ook fruit, peulvruchten of yoghurt bevatten koolhydraten. Ze zijn – net als vetten en eiwitten – een voedingsstof die je als mens nodig hebt om te kunnen functioneren. Samen met vetten en eiwitten vormen ze ook de grootste bron van energie.

Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten

Een koolhydraat bestaat uit één of meerdere suikermoleculen (sachariden). Op basis daarvan worden ze opgedeeld in enkelvoudige of meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten

Deze koolhydraten worden vaak gewoonweg suikers genoemd. Ze bestaan uit één of twee moleculen (vandaar enkelvoudig) en komen natuurlijk voor in fruit (fructose) en melk (lactose).

Als er suiker toegevoegd wordt aan producten, spreekt men van sacharose of sucrose. Deze stof bestaat uit glucose en fructose, waarvan glucose de belangrijkste energiebron van ons lichaam is.

Daarom vind je op verpakkingen bij de voedingsstoffen een onderverdeling terug bij de koolhydraten. De ‘koolhydraten waarvan suikers’ bevatten dus de natuurlijke suikers (lactose en fructose) alsook de toegevoegde suikers (sucrose).

Meervoudige koolhydraten

Meervoudige of complexe koolhydraten worden gevormd uit ketens van enkelvoudige koolhydraten. Deze koolhydraten komen voor in granen (pasta, brood, rijst…), aardappelen, peulvruchten en groenten.

Meervoudige koolhydraten kan je opdelen in verteerbare koolhydraten (zetmeel) en onverteerbare koolhydraten (vezels).

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten

Verteerbare koolhydraten zijn zetmeel (meervoudig) en suikers (enkelvoudig). Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten.

Suikers en zetmeel

Suikers en zetmeel moeten in je lichaam afgebroken worden tot glucose voordat ze als brandstof gebruikt kunnen worden.

Voedingsvezels

Deze koolhydraten worden onverteerbaar genoemd omdat ze intact de dikke darm bereiken. In tegenstelling tot suikers en zetmeel die verteerd worden in de dunne darm. Ze hebben heel wat voordelen voor de darmflora, maar ook:

  • Beschermen ze tegen bepaalde darmaandoeningen zoals constipatie, fistels en darmkanker. Vezels zijn ook een prima voedingsbodem voor ‘goede’ darmbacteriën.
  • Verlagen vezels het cholesterolgehalte in het bloed. Ze verhinderen de opname van cholesterol in de darm zodat deze terug mee naar buiten gaat. Onrechtstreeks helpen voedingsvezels op die manier tegen hart- en vaatziekten.
  • Zorgen voedingsmiddelen rijk aan vezels voor een stabielere bloedsuikerspiegel door hun lange vertering.

Om van alle voordelen te genieten, kies je best voor verschillende bronnen van koolhydraten. Bepaalde voordelen worden toegeschreven aan granen en andere aan groenten. Een gevarieerd voedingspatroon is dus erg belangrijk.

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.