Filter

Reset
 
 • PDS

De rol van spijsverteringsenzymen bij prikkelbare darmen (PDS)

In deze blogpost duiken we dieper in de rol van spijsverteringsenzymen bij prikkelbare darmen en hoe ze kunnen bijdragen aan een betere vertering met als gevolg minder buikklachten én minder stress voor last-minute geplande etentjes!🥳

First things first: wat zijn prikkelbare darmen?👀

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal (meer specifiek: bij de dikke darm). Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening want naar schatting zou zo’n 10 à 15% van de bevolking hier last van hebben.

Hoe wordt prikkelbare darmen gekenmerkt, of wat zijn signalen?

Prikkelbare darmen worden gekenmerkt door:

 • Buikkrampen 😖
 • Problemen met stoelgang: diarree of constipatie 💩
 • Winderigheid 💨
 • Een opgeblazen buik alsof je zwanger bent 🤰

 

In 2016 zijn er officiële criteria uitgebracht om PDS te diagnosticeren. Want, er is 1 nadeel: je kan PDS niet zien op een echo of in het bloed. Mensen lopen er dus vaak jaren mee rond, zonder een diagnose te krijgen. De diagnosecriteria zijn de volgende:

 • De symptomen moeten al langer dan 6 maanden bestaan
 • Je moet gemiddeld minstens 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden buikpijn hebben gehad
 • Je moet tenminste 2 van de volgende 3 symptomen hebben:
  • De buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting
  • Een verandering van de frequentie van de stoelgang: diarree of obstipatie
  • De vorm van de stoelgang is veranderd: te hard of te waterig

Wat zijn spijsverteringsenzymen?

Spijsverteringsenzymen helpen je darmen bij de vertering van voeding. Makkelijk gezegd werken ze als een schaar ✂️ die de ‘stofjes’ in stukken gaan knippen zodat je darmen ze goed kunnen verwerken. Bij een lactose-intolerantie maakt je lichaam bijvoorbeeld te weinig lactase aan. Het spijsverteringsenzym bevat dan de lactase (het schaartje) dat je helpt om lactose te helpen verteren.

 

Wat is mijn mening over spijsverteringsenzymen?

Ik  ben fan van spijsverteringsenyzmen omdat ze je helpen op moeilijke momenten. Ga je op restaurant of heb je een feestje waar je geen rekening kan houden met welke voedingsmiddelen je eet? Dan is het handig om dit soort enzymen bij je te hebben. Je neemt ze in voor de maaltijd en ze zorgen ervoor dat je na je maaltijd zo goed als geen last hebt.

Welke moet ik nemen?

Welke je moet nemen hangt er vanaf of jij al weet aan welke voedingsmiddelen je gevoelig bent. Dat kan je ontdekken door mijn cursus prikkelbare darmen te volgen.

Weet je het al? Dan kan je gericht een preparaat nemen zoals Lactose-OK of Gluteostop.

Heb je nog geen idee? Dan is Digest-OK de beste oplossing.

Ik weet nog niet waar ik gevoelig aan ben

Volg je mijn cursus prikkelbare darmen, maar weet je nog niet exact waar jij gevoelig aan bent? Dan kan een algemeen praparaat zoals Digest-OK je helpen. Dit is een formule op basis van verschillende enzymen (lactase, alpha-galactosidase, amylase, protease, lipase, hemicellulase). Digest-OK kan je perfect nemen voor als je op restaurant gaat en geen idee hebt wat je gaat nemen, maar toch ondersteuning nodig hebt bij je vertering.

Ik ben gevoelig aan lactose

Lactose-OK is een voedingssupplement dat lactase bevat. Het helpt dus bij de vertering van lactose in melk en melkproducten. Het bestaat in gellules, tabletten of poedersticks.

Ik ben gevoelig aan gluten

Ben je gevoelig aan gluten (maar heb je geen coeliakie), dan kan Gluteostop je helpen. Gluteostop (binnenkort Inneopep omdat de naam zal veranderen) bevat een enzym dat efficiënt gluten kan afbreken tot onschadelijke, verteerbare fragmenten. Het is belangrijk dat je dit enkel doet als je overgevoelig bent aan gluten, en dus geen coeliakie (heftige glutenintolerantie) hebt.

Ik heb het moeilijk met de vertering van complexe koolhydraten

Reageer je vaak op brood, crackers, pasta? Dan kan de PREFLATINE-OK interessant zijn! Het bevat het enzym alpha-galactosidase voor de vertering van complexe koolhydraten.

Hoe neem ik de supplementen?

De spijsverteringsenzymen werken ongeveer binnen de 30 à 45 minuten. Bij voorkeur neem je ze dus een tijdje voor je begint te eten in. Start met 1 capsule en kijk hoe je reageert. Reageer je nog hard? Dan kan je de volgende keer ophogen naar 2 capsules. Dit is voor iedereen anders.

 

 

Waar kan ik het kopen?

Via de bovenstaande links kan jij de verschillende verteringsenzymes aankopen via Revogan, maar ook in de apotheker zijn deze enzymen beschikbaar.

 

Disclaimer: deze blogpost is in samenwerking met Revogan.

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.