Filter

Reset
 
  • Body
  • Tips & Tricks

Diëtiste Emma Tahon in de 'Seg Celien' podcast over lipoedeem

In deze podcast deelt Emma Tahon openhartig haar ervaringen met lipoedeem, een pijnlijke en chronische aandoening waarbij er een extra ophoping van vetweefsel plaatsvindt, met name in de armen en benen.

Voor Emma was de belangrijkste motivatie om deel te nemen aan de podcast om anderen bewust te maken van de symptomen, zodat zij eventueel eerder de diagnose kunnen stellen. Dit was een cruciale stap voor Emma zelf, omdat het stellen van de diagnose haar hielp om lipoedeem te accepteren en innerlijke rust te vinden. 🙌🏻

De diagnose stellen 🔎

Het begon voor Emma allemaal enkele jaren geleden toen ze nog nooit van lipoedeem had gehoord. Sociale media brachten haar in contact met de aandoening, nadat iemand een afbeelding deelde die Emma deed realiseren dat zij dezelfde symptomen vertoonde. Lipoedeem wordt gekenmerkt door extra vetweefsel op de armen en benen, wat leidt tot cellulitis, blauwe plekken en pijnlijke gebieden. Het veroorzaakt ook een aanzienlijk verschil in omvang tussen boven- en onderbenen, waardoor het vinden van geschikte broeken een uitdaging kan zijn.

Voor Emma was de grootste uitdaging het accepteren van haar lichaam, dat niet voldoet aan het heersende schoonheidsideaal. De diagnose stellen bracht een keerpunt, waardoor ze kon loslaten aan het ideaalbeeld te moeten voldoen.

Wat is de oorzaak van lipoedeem? ❔

Lipoedeem gaat vaak hand in hand met darmklachten, wat de aandacht voor voeding essentieel maakt. Hoewel de exacte oorzaak niet helemaal duidelijk is, speelt genetica een rol en ontwikkelt het zich vaak tijdens hormonale fases zoals puberteit, zwangerschap of menopauze. Ongeveer 11% van de vrouwen heeft lipoedeem, met verschillende stadia en gradaties. Op Google kan je heel wat afbeeldingen terugvinden met de verschillende stadia. Het wil niet zeggen dat je sowieso het laatste stadium bereikt. Het kan goed zijn dat je op stadium 1 blijft als je het onder controle houdt.

Is er een behandeling? 🏊‍♀️

Wat behandeling betreft, adviseert Emma steunkousen tegen ontstekingen en watersport, zoals aquagym, om vocht af te voeren. Ze begrijpt dat het tonen van jezelf in badkleding een drempel kan zijn, maar ze moedigt aan om het gewoon te doen. Het zal iedere keer gemakkelijker worden en je zal zien dat je zeker niet alleen bent! 🥰

Emma heeft ook een Facebook-community genaamd ‘Lipoedeem, wat nu?’ met meer dan 1000 leden, waarin solidariteit en begrip centraal staan.

Emma benadrukt het belang van direct naar een specialist te gaan bij vermoeden van lipoedeem. Omdat het een echte vrouwenziekte is en hier helaas nog te weinig onderzoek naar is gedaan, zou het kunnen dat de dokter het niet meteen zal herkennen. Bij de specialist kan je meteen starten met het verwerken/accepteren.

Emma heeft ook een cursus ontwikkeld om anderen te helpen omgaan met de pijn, onzekerheid en medische uitdagingen die bij lipoedeem komen kijken.

Emma sluit af met drie concrete tips:

  1. Werk aan de aanvaarding, omdat behandeling niet altijd de oplossing is. 🧡
  2. Voed je lichaam voldoende, en geef het de liefde die het verdient! 🥭
  3. Ga naar de aquagym; Emma heeft persoonlijk ervaren dat het werkt en positieve veranderingen aan haar benen heeft gebracht. 🌊

Beluister hieronder de volledige podcast:

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.