Filter

Reset
 
  • Opinie

Nieke in de 'Seg Celien' podcast over slaap- en eetschema's bij kinderen

In deze aflevering heb ik Nieke te gast, een ondernemende 24-jarige vrouw met (nu al!) een indrukwekkende carrière in de kinderopvang. Samen met haar moeder heeft ze een eigen crèche gerund, een babyspa geopend, een kinderwinkel gestart en is ze bezig met fotografie. In dit blogartikel willen we de hoogtepunten van haar verhaal delen, waarin ze haar ervaringen en frustraties in de kinderopvangwereld bespreekt.

Nieke, (samen met haar mama) voormalig eigenaar van een kinderdagverblijf, deelt in de laatste ‘Seg Celien’ podcast haar ervaringen en inzichten na 13 jaar actief te zijn geweest in de wereld van kinderopvang. In deze podcast leggen we de nadruk op het belang van het volgen van het intuïtieve plaatje bij de zorg voor kinderen. 👶🏼

De balans vinden tussen ouderwensen en kindernoden

Nieke beschrijft de dagelijkse uitdagingen waar kinderbegeleiders mee te maken hebben als ouders soms lijken te willen dat hun kinderen worden geprogrammeerd. Ouders worden vaak beïnvloed door verschillende theorieën en ideeën over voeding, slaap en andere aspecten van de zorg voor hun kinderen.

In de podcast wordt ingegaan op de moeilijke keuzes waarmee kinderbegeleiders worden geconfronteerd. Moeten ze voldoen aan de wensen van ouders, zelfs als dat niet overeenkomt met het intuïtieve gevoel voor wat het kind nodig heeft? Deze dilemma’s zijn dagelijkse kost in de kinderopvang.

Met meer dan een decennium ervaring benadrukt Nieke dat kinderen van nature doen wat ze nodig hebben. Van voeding tot slaap, kinderen kunnen niet tot op de minuut worden geprogrammeerd. Een kind volgt zijn eigen tempo en ritme, en het is belangrijk dat ouders hierop leren vertrouwen.

“Ik moedig ouders aan om open te staan voor flexibiliteit en meer te luisteren naar de behoeften van hun kinderen.”

Individuele ontwikkeling

Nieke wijst ook op de valkuil van het constant vergelijken van kinderen met elkaar. Haar crèche hanteerde de visie “Ieder kind op zijn eigen tempo en de rest komt wel.” Ze benadrukt dat kinderen snel worden vergeleken op basis van hun ontwikkeling, wat niet altijd recht doet aan het individuele tempo en capaciteiten van elk kind.

Vallen & opstaan

Nieke sluit af met een krachtige boodschap aan ouders: laat je kinderen niet in een glazen bokaal zitten. Het leerproces komt voort uit vallen en opstaan, en kinderen moeten de vrijheid hebben om te leven, te slapen en te eten volgens hun eigen behoeften. Haar pleidooi is gericht op een ontspannen opvoeding, waarin ouders het vertrouwen hebben om hun kinderen te laten groeien op hun eigen unieke manier.

Beluister hieronder de volledige podcast:

 

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.