Filter

Reset
 
  • Opinie

Het keto dieet: een nieuwe hype of echt een duurzame manier van gewichtsverlies?

Het keto dieet is intussen al enkele jaren razend populair. Wat is het keto dieet, maar vooral, werkt het op lange termijn?

 

Wat is het keto dieet?

Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm, vetrijk dieet. Koolhydraten (zoals pasta, rijst, brood, aardappelen,…) worden strikt beperkt en de inname van vetten (avocado, noten, vette vis,…) wordt verhoogd. Er is een ratio van 4:1. Dat wil zeggen voor iedere 4 gram vet, er 1 gram eiwit of koolhydraten is. Dat betekent dat 90% van een maaltijd bestaat uit vet, 6% uit eiwitten en 4% uit koolhydraten. Sommigen raden ook een ratio van 3:1 aan.

Hoe komt het dat je afvalt met het keto dieet?

In eerste instantie heeft het gewichtsverlies simpelweg te maken met een verminderde inname van calorieën (energie). Zoals bij elk dieet ga je dan op korte termijn heel wat kilo’s kunnen vermageren.

Daarnaast gebruikt je lichaam glucose (afkomstig van koolhydraten) als brandstof. Maar als je te weinig koolhydraten eet, is er onvoldoende voorraad voor onze lichaamsweefsels. De lever gaat dan eiwitten en vetten uit voeding gebruiken om ketonen aan te maken. Deze ketonen dienen dan als brandstof, ter vervanging van de koolhydraten.

Is het ketodieet gewoon een hype of is het echt effectief?

Op dit moment geeft wetenschappelijk onderzoek (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30541806/) aan dat een ketogeen dieet je op lange termijn niet helpt om gewicht te verliezen. Vaak komen de kilo’s er meteen terug aan, vanaf je ermee stopt. Vaak houden mensen het ook niet vol, omdat velen graag aardappelen, pasta, rijst en andere vormen van koolhydraten lusten!

Wat is mijn advies als diëtiste?

Ga niet mee in hypes zoals een ketodieet. Stap met het opbouwen van duurzame eetgewoonten die je makkelijk kan volhouden zonder dat het je moeite kost. Wil je concrete tips? Download dan mijn gratis masterclass waarin je directe handvaten krijgt om te stoppen met diëten en naar jouw gezond gewicht te gaan.

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.