Filter

Reset
 
  • Food
  • Opinie

Is Soja kankerverwekkend?

Als er een peulvrucht te maken heeft met vooroordelen en apenverhalen is het soja wel. Soja komt steeds vaker voor in vleesvervangers en andere voedingsmiddelen. Ondanks de populariteit wordt er vaak verondersteld dat soja kankerverwekkend zou zijn. Maar is dat wel zo en moet je je zorgen maken?

Wat is soja?

First things first. Wat is soja, wat is de oorsprong en waarom ligt het nu zo vaak op ons bord? Soja is afkomstig van de sojaboon en is een peulvrucht. Het is logisch dat het zo vaak gebruikt wordt in vleesvervangers en plantaardige melkproducten. Het heeft immers een goede voedingswaarde. Soja:

  • Is hoog in vezels
  • Bevat hoogwaardige eiwitten (de eiwitten worden goed opgenomen)
  • Is arm aan verzadigd vet & cholesterol
  • Is een bron van kalium, magnesium, koper & mangaan
  • Is een bron van isoflavonen

Isofla- watte?

Isoflavonen behoren tot de groep van de fyto-oestrogenen en plant-oestrogenen. Ze zijn qua structuur vergelijkbaar met ons lichaamseigen oestrogeen – het vrouwelijke hormoon – maar hebben een zwakkere werking.

Deze gelijkaardige structuur en werking is net de bron van de verwarring rond soja. Zo zou verondersteld worden dat de inname van soja om die reden de kans op borstkanker verhoogt.

Is het dan kankerverwekkend?

Nee, soja veroorzaakt geen verhoogde kans op borstkanker. Onderzoek van o.a. het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt onvoldoende bewijs dat er een link zou zijn tussen soja en een verhoogde kans op borstkanker. Je kan dus met een gerust hart soja toevoegen aan een gezond en gevarieerd eetpatroon.

En er is meer. Onderzoek wijst zelfs uit dat er een verband zou zijn tussen een hoge inname van soja en een betere overlevingskansen na de diagnose van borstkanker. Deze studies beperken zich op dit moment tot de Aziatische populatie.

Is soja gezond?

Soja kan perfect deel uit maken van een gezond en gevarieerd eetpatroon omwille van de goede samenstelling. Maar beschouw het niet als een magic potion dat je plots gezond maakt. Eén voedingsmiddel maakt nooit het verschil, het is de combinatie van keuzes die je maakt die ervoor zorgen dat je algemeen een (on)gezond eetpatroon hebt.

Door regelmatig sojaproducten op het menu te zetten in plaats van vlees, verminder je je inname van verzadigd vet, wat zorgt voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Nuance: Er loopt op dit moment veel onderzoek naar de invloed van verzadigd vet op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Zo is momenteel bekend dat het vooral de bron van het verzadigd vet héél belangrijk is. We kunnen ze dus niet allemaal over dezelfde kam scheren.

Gezonde sojaproducten

  • Sojaproducten zijn een ideale vleesvervanger, maar kijk in de supermarkt zeker even na of het product verrijkt is met vitamine B2, vitamine B12 en ijzer.
  • Bij zuivelvervangers op basis van soja gaat de voorkeur naar producten verrijkt met calcium, vitamine B2 en B12.

Samengevat

Soja past perfect binnen een gezonde levensstijl en je hoeft geen schrik te hebben voor het ontwikkelen van kanker.

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.