Filter

Reset
 
  • Body
  • Opinie

Heb ik nood aan voedingssupplementen of vitaminen?

Ze worden bijna letterlijk naar je hoofd gegooid en liefst nog ongevraagd: voedingssupplementen of vitaminen die je miraculeus van al je kwaaltjes afhelpen. Een opgeblazen gevoel? Pilletje A. Hormonen in disbalans? Pilletje B. Moe? Pilletje C… Maar hebben ze echt effect of is het de zoveelste uitvinding van de dieetcultuur en marketingmachine rond voeding?

Je kan er tegenwoordig niet meer omheen. Voor alle 101 kwaaltjes die je hebt (of plots denkt te hebben door overtuigende advertenties of influencers) bestaat er wel een vitamine of supplement. Maar heb je die wel nodig om gezond te leven?

Eerst en vooral: er zijn vitaminen of voedingssupplementen die hun nut al meermaals hebben bewezen. Dat gaat dan om vitamine D in de winter, vitamine B12 als je volledig plantaardig eet en foliumzuur tijdens een zwangerschap.

Als je geen tekort hebt, moet je het niet nemen.

Neem dit als algemene regel, laat je bloed testen en baseer je op wat je lichaam je vertelt. De huisarts zal het je kunnen zeggen als je een bepaald tekort hebt waarvoor je vitaminen of supplementen nodig hebt.

Laat je niet van de wijs brengen door mensen die zeggen dat je het MOET nemen om gezond te zijn. Dat is in 90% van de gevallen een marketingtrucje om hun supplementen te verkopen (of een vriend(in) die in dat trucje gelopen is…).

Met algemeen gezonde voeding en voldoende variatie heb je voldoende vitaminen en voedingsstoffen binnen en heb je dus geen reden om je zorgen te maken.

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.