Filter

Reset
 
  • Opinie

Hoe gezond en snel afvallen?

Liefst van al willen we zonder al te veel moeite snel afvallen. Dat is wat veel diëten ons ook beloven: op 1 maand 10 kilo afvallen, op 30 dagen je buikvet verliezen,… Het zijn allemaal grote beloftes die worden gedaan. Maar is het wel zo slim om te focussen op afvallen en wat zijn de gevolgen van diëten op lange termijn?

Snel en gezond afvallen met deze regels

Als je snel en gezond wil afvallen, zijn we vaak geneigd om meteen te gaan focussen op wat we niet meer mogen eten. We gaan onszelf allerlei regeltjes opleggen. Je kent deze regeltjes vast wel:

  • Maximum een halve banaan eten
  • Verplicht ontbijten
  • Maximum 100 calorieën tussendoortjes
  • Geen koolhydraten eten
  • Opletten met avocado, noten en mayonaise
  • Na 14u geen fruit eten
  • Na 20u niets meer eten

Waar loopt het dan fout?

Wanneer we externe regels gaan volgen die niet bij ons passen, wordt het ook moeilijker om ze vol te houden op lange termijn. Daarom focus je best op wat je allemaal meer wil gaan eten, in plaats van wat je minder wil eten.

Daarnaast is de focus op snel afvallen ook niet helpend voor het ontwikkelen van een duurzaam eetpatroon. Want wat zal er gebeuren als je heel veel moeite doet om snel, gezond af te vallen, maar het niet gebeurt? Juist ja, dan geraak je teleurgesteld. En wat is het gevolg daar van? Ja, je kan het al raden: je geeft op!

Wat moet je dan wel doen?

Daarom geef ik als diëtiste het advies om die weegschaal op te bergen. Hij zorgt voor teleurstelling en je geeft gezond gedrag op. Focus je op het voeden van je lichaam, op het luisteren naar je lichaamssignalen en op intuïtief eten. Intuïtief eten zorgt ervoor dat je op een gezonde manier (want je werkt aan je relatie met eten) naar jouw gezond gewicht of fat set point gaat.

Los daarvan is het altijd goed om gezond te eten omdat je daarmee je risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten vermindert. Voldoende groenten, fruit, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten,… maken deel uit van een gezond eetpatroon en zet je dus best regelmatig op het menu!

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.