Filter

Reset
 
  • Body

Inflammatoire darmziekten: achter een glimlach schuilt soms heel wat ongemak!打

Toen er mij gevraagd werd om een blogpost te schrijven over inflammatoire darmziekten was mijn antwoord meteen volmondig omg ja! Er is weinig geweten over de ziekte en er hangt veel schaamte rond汕

Ziekte van wat? Ulcerosa? 仄賤儭

Heb jij al eens gehoord van IBD, ofwel, inflammatoire darmziekten? Of misschien wel van de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa? Nee? Gek! In Belgi禱 lijden zon 30 000 mensen aan de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa en worden er zon 850 diagnoses per jaar gesteld.

Ik heb er nog nooit van gehoord! Wat is het juist?

Beide ziekten zijn chronische ontstekingsziektes van het maagdarmkanaal. Er kunnen dagelijkse complicaties optreden waaronder vele toiletbezoeken, intense vermoeidheid en problemen aan de ogen, gewrichten of huid. De complicaties kunnen een grote impact hebben op het liefdesleven, professionele carri癡re en de mentale gezondheid van de pati禱nten.

Ik ken nieeeeeemand met 矇矇n van deze ziekten! 賤儭

Wees daar maar niet te snel zeker van. Spijtig genoeg schamen heel veel mensen zich voor deze aandoeningen. Ze brengen veel ongemakken mee en deze kunnen hun sociaal leven sterk be簿nvloeden. Achter een glimlach kan dus wel iets schuilen. Uiteraard is het voor niets nodig om jezelf te schamen voor 矇矇n van deze ziekten! Er zijn dus misschien wel veel meer mensen in jouw omgeving met 矇矇n van de aandoeningen.

Ja ok矇, maar wat is het verschil dan tussen de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa?

In het kort gezegd is het verschil tussen de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa dat de ziekte van Crohn ontstekingen kan geven over heel het maagdarmkanaal en Colitis Ulcerosa enkel en alleen in de dikke darm. Dit verschil zorgt ervoor dat beide ziekten een ander ziektebeeld kunnen hebben en ook andere complicaties, maar niet altijd! Op deze illustraties zie je het verschil in complicaties, maar er kunnen ook gelijkaardige ongemakken voorkomen bij beide ziektes! En btw, nee, het prikkelbare darmsyndroom is niet hetzelfde als deze ziekten. (Wat niet wilt zeggen dat de complicaties niet even lastig zijn)

Wat ik nu eigenlijk wil bereiken met deze blogpost?

Ik wil graag de inflammatoire darmziekten in de kijker zetten. Ik wil jou ermee kennis laten maken om zo de bewustwording rond de ziekte te vergroten! Ik hoop dat ik door het maken van deze blogpost jou de aandoeningen heb leren kennen. En vooral als je iemand in jouw omgeving tegenkomt of kent met de aandoening dat je nu kan begrijpen hoe de ziekte in elkaar zit en hier begrip voor kan tonen. Wees lief voor elkaar, en voor jezelf!

PS: Ben of ken jij iemand met Crohn of Colitis Ulcerosa? Deel zeker de app For You, With You ibd.foryouwithyou.been de sites https://wijhebbencrohn.be/ , https://wijhebbencolitis.be/, waar je getuigenissen kan lezen. De site en app bieden ondersteuning, tips en begeleiding aan.

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.