Filter

Reset
 
  • Zelfliefde

In 5 stappen naar meer body positivity

Dit zijn DE 5 stappen die jij moet volgen om je lichaam te omarmen. DISCLAIMER: je hoeft helemaal niet af te vallen om je benen/billen/buik nu eindelijk graag te zien. Focus jij je in de spiegel steeds op de lichaamsdelen die je minder mooi vindt of word je elke dag gefrustreerd wanneer je je kledingkast opentrekt? Lees dan snel verder!

Stap 1: rommel je kleerkast op.

Trigger nummer 1 is ongetwijfeld te kleine kleding. Ze maken je onzeker, je voelt jezelf niet goed genoeg, je bent oncomfortabel… Een logisch volgend idee is om toch maar wat kilootjes te verliezen, right? Foute boel! Ban die te kleine kleding maar snel uit je kast.

Nu komt het leuke deel! Kleding kopen waar je in kan stralen 🤩 Dus, verwen jezelf en investeer in een nieuwe kleerkast! Je kan ook perfectop tweedehandswebsites zoeken als je een budget hebt, genoeg kleding die een tweede leven verdient.

Stap 2: zet die weegschaal nu is écht aan de kant

Ik weet het, ik val in herhaling… Maar heb je het ondertussen al gedaan? De weegschaal zorgt ervoor dat je jezelf reduceert tot één getal. Mensen die afhankelijk zijn van de weegschaal laten vaak hun waarde en humeur volledig afhangen van het cijfertje dat verschijnt.

Een kleine oefening:

  • Voel je je anders nadat je op de weegschaal bent gaan staan?
  • Welk gevoel krijg je meestal van de weegschaal?
  • Als je bent bijgekomen, pas je je eetpatroon dan aan?
  • Als je bent afgevallen, sta je jezelf dan meer toe?
  • Als je bent bijgekomen, heb je dan het gevoel dat je gefaald hebt?

 

Kom je tot de conclusie dat de weegschaal toch veel van je geluk bepaald? Yes, de eerste stap is gezet! Het is onmogelijk om je lichaam te omarmen, een gezonde relatie met eten te ontwikkelen en voor jezelf te zorgen als je constant op de weegschaal staat. Tijd om weer naar de signalen van je lichaam te leren luisteren!

(Disclaimer: Het kan perfect dat je wel een gezonde relatie hebt met de weegschaal en je dag of eetpatroon helemaal niet laat bepalen door het cijfertje dat verschijnt. Dat hoef je niet halsoverkop de weegschaal buiten te gooien).

Stap 3: dek grote spiegels af

Zie jij als je in de spiegel kijkt enkel het negatieve? Daar kan er nog een grammetje af, vanwaar komen die striemen nu weer of vroeger zag ik er toch een stuk beter uit? Als je op dit moment niet tevreden bent met je lichaam kunnen spiegels een trigger zijn om aan negatieve selftalk te doen.

Klinkt dat als een enorme opgave? Start met één week en kijk hoe het voelt. Merk je op dat je je merkwaardig beter voelt, dan kan je het doorzetten. Helpt het helemaal niet? Dan kan je ze gewoon terug gebruiken.

Doe eens de oefening:

  • Als jij in de spiegel kijkt, ben je meteen gefocust op wat je niet mooi vindt?
  • Maakt je dat onzeker?
  • Tune je meer in met je lichaam als je de spiegels afdekt?

Stap 4: start met investeren in jezelf

Wanneer kocht je voor het laatst mooie lingerie voor jezelf? Of beter, wanneer was de laatste keer dat je echt iets voor jezelf deed? We kunnen niet verwachten dat er grootste dingen gebeuren zonder in onszelf te investeren.

Sinds ik ben gestart met skincare, had ik voor het eerst het gevoel dat ik in mezelf had geinvesteerd. Ik vond mezelf voor het eerst de moeite waard omdat ik écht tijd en energie in mezelf stak.

Waar krijg jij energie van?

Stap 5: praat met je omgeving

Merk je dat het in jouw vriendengroep vaak gaat over diëten en maakt je dat heel onzeker? Praat met hen. Leg uit dat je werkt aan een gezonde relatie met je lichaam en dat je niet gelukkig wordt van zo’n gesprekken. Ze zullen het respecteren en op die manier hoef jij geen stress meer te hebben als je met vrienden uitgaat!

Vertel het ook tegen je ouders, je collega’s,.. Tegen iedereen die af en toe opmerkingen maakt over je lichaam en jou zo onzeker maken.

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.