Snap jij de kleurcode op de verpakkingen in de supermarkt? Het lijkt super makkelijk, maar het is geen gouden formule om gezonde keuzes te maken. Ik leg je in deze aflevering uit hoe je de nutriscore het best leest en waar het tekort schiet.
⭐️ Om te onthouden ⭐️
✔ De nutriscore wordt berekend aan de hand van een algoritme dat rekening houdt met goede en minder goede eigenschappen van het product. Een product laag in suiker of verzadigd vet krijgt een hogere score dan een product hoog in suikers of verzadigd vet.
✔ Als je je beslissing in de supermarkt maakt op basis van de nutriscore, ga nooit producten uit verschillende groepen met elkaar vergelijken. Vergelijk geen granola met yoghurt (om het absurd te stellen). Maar vergelijk ook geen pasta met rijst.
✔ Het algoritme houdt geen rekening met portiegroottes. Het wordt berekend op een standaardportie van 100g. Olijfolie, een perfect voedzaam product maar hoog in calorieën, krijgt daarom een slechte score.
Heb je na deze aflevering interesse in de cursus verpakkingen lezen? Hier vind je all info.
Goesting gekregen om via Crisp te bestellen? Via deze link krijg je korting op je eerste bestelling!
Wil je mij ook graag een ‘Seg Celien’ vraag stellen? Dat kan! Je kan je suggestie hier achterlaten.
Luister je via Apple podcasts? Dan vind je de nieuwe aflevering hier.
Luister je via Spotify? Dan vind je de nieuwe aflevering hier.
Vond je het een leuke aflevering? Deel de podcast in je story's of laat een review achter op je podcastplatform. ⭐️