Filter

Reset
 
  • Voedingsweetjes

3 weetjes over koolhydraten 🌾

Koolhydraten. Ze worden door de dieetcultuur maar al te vaak door het slijk gehaald. Terecht? Nope! Ontdek hier waarom!

1. Trage & snelle koolhydraten, kies bewust! 😼

Zijn er dan verschillende soorten koolhydraten? Ja en nee. Koolhydraten zijn koolhydraten, maar sommige zijn compacter verpakt dan andere waardoor ons lichaam ze makkelijker kan afbreken en waardoor ze ook sneller in onze bloedbaan terecht zullen komen. Maar in the end worden ze allemaal afgebroken tot suiker.
Zo zijn er de snelle koolhydraten. Deze zijn de compact verpakte koolhydraten die snel in onze bloedbaan komen, maar er ook weer snel terug uit verdwijnen. Dit is minder ideaal voor ons lichaam omdat je hier even energie van hebt maar de energie is snel terug weg. Voorbeelden van snelle suikers zijn de suikers uit frisdrank en snoep maar ook uit witte deegwaren zoals pasta, rijst en couscous.
De trage koolhydraten zijn complexer verpakt waardoor ons lichaam meer moeitemoet doen om ze af te breken tot suikers. Ze komen dus trager in de bloedbaan en je bent er langer van verzadigd omdat ze vaak meer vezels bevatten en traag worden afgebroken. Hieronder vallen de volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit.

2. Zijn koolhydraten dikmakers? 🧐

Nope. Dat is bullshit. Uiteraard, wanneer we overwegend kiezen voor de snelle koolhydraten en deze overmatig gebruiken kunnen deze voor een gewichtstoename zorgen. Maar in normale proporties zijn ze geen dikmakers, en btw i loooove pasta!!
Wist je dat de Hoge Gezondheidsraad aanbeveelt om van de energie die je inneemt op een dag 50-55% aan koolhydraten in te nemen?

3. Zijn de suikers uit fruit ongezond? 🍑🫐

Nee, nee en nog eens nee. Zoals je hierboven al kan lezen worden alle soorten koolhydraten tot suikers afgebroken. In fruit zal je dus ook koolhydraten/suiker terugvinden. De aanbeveling van Gezond Leven is om 2-3 stukken fruit per dag te eten. En ja, je neemt hiermee suikers op, maar denk eens aan hoeveel vitamientjes je je lichaam hiermee geeft!

Ben jij helemaal overtuigd van het feit dat koolhydraten geen dikmakers zijn en van het feit dat er betere keuzes zijn en minder goede keuzes? Bekijk hier mijn receptjes waarmee jij met de tips aan de slag kan gaan! 👩🏽‍🍳👩🏽‍🍳👩🏽‍🍳
Ps: vergeet mij niet te taggen wanneer je jouw Instagramvolgers jaloers probeert te maken met al dat lekkers! 😋

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.