23 maart 2022

Inflammatoire darmziekten: achter een glimlach schuilt soms heel wat ongemak!🥴

Body

Toen er mij gevraagd werd om een blogpost te schrijven over inflammatoire darmziekten was mijn antwoord meteen volmondig ‘omg ja!’ Er is weinig geweten over de ziekte en er hangt veel schaamte rond… 

 

Ziekte van wat? Ulcerosa? 🤷🏽‍♀️ 

Heb jij al eens gehoord van IBD, ofwel, inflammatoire darmziekten? Of misschien wel van de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa? Nee? Gek! In België lijden zo’n 30 000 mensen aan de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa en worden er zo’n 850 diagnoses per jaar gesteld.  

 

Ik heb er nog nooit van gehoord! Wat is het juist? 

Beide ziekten zijn chronische ontstekingsziektes van het maagdarmkanaal. Er kunnen dagelijkse complicaties optreden waaronder vele toiletbezoeken, intense vermoeidheid en problemen aan de ogen, gewrichten of huid. De complicaties kunnen een grote impact hebben op het liefdesleven, professionele carrière en de mentale gezondheid van de patiënten.  

 

Ik ken nieeeeeemand met één van deze ziekten! 🙋🏽‍♀️ 

Wees daar maar niet te snel zeker van. Spijtig genoeg schamen heel veel mensen zich voor deze aandoeningen. Ze brengen veel ongemakken mee en deze kunnen hun sociaal leven sterk beïnvloeden. Achter een glimlach kan dus wel iets schuilen. Uiteraard is het voor niets nodig om jezelf te schamen voor één van deze ziekten! Er zijn dus misschien wel veel meer mensen in jouw omgeving met één van de aandoeningen.  

 

Ja oké, maar wat is het verschil dan tussen de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa? 

In het kort gezegd is het verschil tussen de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa dat de ziekte van Crohn ontstekingen kan geven over heel het maagdarmkanaal en Colitis Ulcerosa enkel en alleen in de dikke darm. Dit verschil zorgt ervoor dat beide ziekten een ander ziektebeeld kunnen hebben en ook andere complicaties, maar niet altijd! Op deze illustraties zie je het verschil in complicaties, maar er kunnen ook gelijkaardige ongemakken voorkomen bij beide ziektes! En btw, nee, het prikkelbare darmsyndroom is niet hetzelfde als deze ziekten. (Wat niet wilt zeggen dat de complicaties niet even lastig zijn) 😊 

 

Wat ik nu eigenlijk wil bereiken met deze blogpost?🚀 

Ik wil graag de inflammatoire darmziekten in de kijker zetten. Ik wil jou ermee kennis laten maken om zo de bewustwording rond de ziekte te vergroten! Ik hoop dat ik door het maken van deze blogpost jou de aandoeningen heb leren kennen. En vooral… als je iemand in jouw omgeving tegenkomt of kent met de aandoening dat je nu kan begrijpen hoe de ziekte in elkaar zit en hier begrip voor kan tonen. Wees lief voor elkaar, en voor jezelf!💕 

PS: Ben of ken jij iemand met Crohn of Colitis Ulcerosa? Deel zeker de app ‘For You, With You’ ibd.foryouwithyou.be en de site’s https://wijhebbencrohn.be/ , https://wijhebbencolitis.be/, waar je getuigenissen kan lezen. De site en app bieden ondersteuning, tips en begeleiding aan.  

 

Wat zijn jouw ervaringen met deze ziektebeelden? Had jij er ooit al van gehoord? Laat gerust jouw verhaal achter in de comments, ik lees ze met alle plezier!