21 oktober 2022

Glycemische index, wat is dat?

Food
Voedingsweetjes

Heb je ook al de nieuwe hype zien passeren? Al die Instagram posts met de grafiekjes... Voeding x heeft invloed y op je bloedsuikerspiegel en dat wil z zeggen? Voor je helemaal in paniek slaat over wat nu wel en niet (on)gezond is: dit is wat het wil zeggen:

 

Wat is de glycemische index? 

De glycemische index (kort GI) geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in je bloed. De GI van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 - 100 waarbij: 

Welke factoren hebben een invloed op de GI?

1. De samenstelling van je maaltijd
Een combinatie van vetten, eiwitten en/of voedingsvezels zorgt ervoor dat het voedsel langer in de maag blijft.

2. Bereidingswijze
Koken, bakken en frituren hebben elk een ander effect op de glycemische index.

3. Duur van de bereiding
Hoe langer je een product kookt of bakt, hoe hoger de GI.

4. Grootte van het product
Hoe vaker je kauwt of hoe kleiner het product is gesneden of vermalen, hoe hoger de GI.

5. Maaglediging en darmwerking
Dit is heel persoonlijk. Hoe hoger de snelheid waarmee je maag leegraakt, hoe hoger de GI. En hoe sneller je darmen werken, hoe hoger de GI.

6. Temperatuur
Koude voeding en dranken hebben een lagere GI dan hetzelfde product maar dan warm.

 

Zegt de GI iets over (on)gezonde voeding?

Nee. Ik leg het je uit aan de hand van twee voorbeeldjes. Chips heeft een lage glycemische index (56) maar is niet voedzaam voor je lichaam. In tegenstelling tot volkoren brood (heeft wel veel gezondheidsvoordelen) maar heeft een hogere GI dan ijs. 

 

Conclusie

Het glycemische index concept is veel te beperkt om te bepalen of een voedingsmiddel gezond of ongezond is. Daarnaast is het gevaarlijk om voeding op die manier te categoriseren omdat één voedingsmiddel je niet gezond of ongezond maakt. RUN AWAY van mensen die dus puur op basis van GI een conclusie maken en je bang proberen maken.

 

Heb jij nog een vraag over GI? Laat het weten in de comments!