17 maart 2023

Alcohol en intu├»tief eten: kan dat? ­čŹĚ

Food
Voedingsweetjes
Tips & Tricks

Een wijntje bij het koken, een cocktail op vriendinnen avond of op vrijdagavond een pintje (of meer) op café. Is dat wel zo intuïtief en past dat binnen de visie? Hoe ga je juist met alcohol om binnen intuïtief eten? Met andere woorden: mag je alcohol drinken als je intuïtief eet?

Het verbaast je of niet maar het is een vraag die ik bijna wekelijks krijg. Hoe drink je intuïtief alcohol? Het antwoord is eenvoudig. Intuïtief eten wil zeggen dat je jezelf toestaat om alles te eten én te drinken. Omdat alles aantrekkelijk wordt als je het jezelf ontzegt.

 

 

Maar te veel alcohol drinken is niet goed voor je lichaam, dus hoe zit dat dan juist?

Het is algemeen geweten dat het beperken van je alcoholinname een goed idee is voor je gezondheid. In dezelfde lijst zegt intuïtief eten dat het een goed idee is om voor je lichaam te zorgen. 1+1=2. MAAR, dat wil niet zeggen dat die geliefde fles wijn recht de glasbol in moet.

Om toch een richtlijn te geven: het algemene advies van de Hoge Gezondheidsraad is maximum 10 glazen per week (dat vind ik persoonlijk veel). Minder is altijd beter als het om alcohol gaat. Gebruik deze richtlijn dus niet als excuus om je 10 pintjes of wijntjes goed te praten op vrijdagavond. I see you. Want, veel alcohol zorgt ervoor dat je minder slaapt met vermoeidheid en meer goesting in vettig eten als gevolg (om van de kater te zwijgen).

 

 

Tip

Ga je een avondje uit? Wissel dan een alcoholconsumptie af met iets niet alcoholisch. Je hebt op die manier op dezelfde avond je alcoholinname gehalveerd. Tips voor lekkere non-alcoholische alternatieven vind je hier. Wees je bewust dat alcohol drinken sociaal aanvaard is. Stel je eigen gedrag af en toe in vraag. Heb je écht zin in dat wijntje? Of doe je het om gewoon mee te doen met de groep?

Wat is jouw favoriete non-alcoholische drankje? Laat het weten in de comments!

Bekijk reacties

  • Favoriete alcoholvrije drankjes? Gimber, desperados 0,0% (absoluut geeen smaakverschil), Nona Gin maar dan de gewone want de rode is van smaak heel vergelijkbaar met Crodino rood en dat is dan veel goedkoper. Sportzot (als je wel eens een biertje lust, heerlijk ook in de zomer)
    Leen
    22 maart 2023

Laat je mening achter